Hlavní stranaŽelezniceVýluky na hlavním koridoru změní od ...

Výluky na hlavním koridoru změní od 6. dubna jízdní řády dálkových i regionálních vlaků ČD

Od úterý 6. dubna 2021 začnou v souvislosti s rozsáhlou výlukovou činností Správy železnic v úseku Brandýs nad Orlicí – Ústí nad Orlicí, modernizací úseku Poříčany – Velim a pardubického železničního uzlu platit výrazné změny v jízdních řádech dálkových i regionálních vlaků Českých drah na páteřních linkách z Prahy na severní i jižní Moravu a na přípojných tratích zejména v Pardubickém kraji. Hlavní změnou bude přesměrování většiny vlaků linky Ex 3 railjet a EuroCity Metropolitan / Hungaria v úseku mezi Prahou a Brnem po trati přes Havlíčkův Brod a také časové posuny u vlaků SuperCity, spojů linek Ex1, Ex2, R18 a R19 na linkách z Prahy na Ostravsko, Valašsko, Slovácko a přes Českou Třebovou do Brna. Hlavní fáze výluk na Orlickoústecku začne 4. května, od tohoto data budou všechny regionální vlaky mezi Chocní a Českou Třebovou nahrazené autobusy. Upravené jízdní řády budou platit až do konce jízdního řádu 2021, výlukové práce ale budou pokračovat i v následujícím období.

Budou i nadále až do odvolání platit souběžná omezení vlaků v souvislosti s pandemií covid-19. Stále tak např. platí, že nepojede většina vlaků SC Pendolino a IC mezi Prahou a Ostravskem. Aktuální jízdní řády proto doporučujeme vždy ověřit ve vyhledávačích spojení či v mobilní aplikaci Můj vlak, do kterých jsou již nové jízdní řády zapracované. Za možné komplikace způsobené úpravou jízdních řádů se cestujícím omlouváme.

„Úsek mezi Brandýsem nad Orlicí a Ústím nad Orlicí je jedním z mála míst na klíčové trati mezi Prahou a severní i jižní Moravou, které v uplynulých desetiletích neprošlo žádnou zásadní modernizací. Přestože budou stavební práce Správy železnic v následujících dvou letech znamenat pro cestující určité nepohodlí, přínos celého projektu považujeme za nesporný,“ říká Jiří Ješeta, náměstek generálního ředitele ČD pro obchod a doplňuje: „K nejmarkantnějším změnám v souvislosti s výlukami na hlavním koridoru bude patřit přesměrování railjetů a vlaků EuroCity po odklonové trase přes Havlíčkův Brod a posunutí času odjezdu mnoha spojů na páteřních linkách z Prahy na Ostravsko, Valašsko, Slovácko a do Brna zejména v úseku mezi metropolí a Českou Třebovou. Vzhledem k tomu, že se kvůli odklonům přes Vysočinu sníží počet vlaků jedoucích přes Pardubice a Českou Třebovou, budeme s objednateli dopravy bedlivě sledovat zájem o jednotlivé spoje a v případě potřeby je operativně posílíme o další místa k sezení.“

Přestože se v souvislosti s výlukovými opatřeními u mnoha vlaků prodlouží jízdní doby, například u Railjetů mezi Prahou a Brnem nebo u Pendolin mezi Prahou a Ostravou zhruba o 20 minut, některé změny budou mít na cestující naopak pozitivní efekt. „Příkladem je dočasné zastavování expresních vlaků Ostravan, Silesia a Cracovia v Chocni. Město tak jednak při výlukové činnosti získá více zastavujících vlaků a navíc vznikne více přestupních spojení do Vysokého Mýta a Litomyšle,“ říká Jiří Ješeta a doplňuje další podrobnosti: „V návaznosti na změnu jízdních řádů expresních linek z Prahy na Moravu zejména v úseku mezi metropolí a Českou Třebovou začnou platit upravené jízdní řády také u dalších regionálních vlaků.“ Úpravy se dotknou jak spojů na hlavní trati Kolín – Česká Třebová – Letovice, tak vlaků na přípojných tratích z Přelouče do Heřmanova Městce, z Moravan do Chrudimi a Holic, už zmiňované trati z Chocně do Litomyšle a také ze Svitav do Žďárce u Skutče.

Od 4. května 2021 budou v souvislosti s hlavní fází výluky mezi Brandýsem nad Orlicí a Ústím nad Orlicí nahrazené všechny regionální vlaky mezi Chocní a Českou Třebovou autobusy. Tato část výluky je plánovaná až do konce jízdního řádu 2020/2021, nicméně modernizace tratě bude pokračovat i v následujících letech.

Kromě samotných výluk by cestující neměli přehlédnout ještě jednu důležitou skutečnost. „I po 6. dubnu budou platit omezení, která jsme už dříve přijali v souvislosti s opatřeními proti šíření epidemie covid-19 a s nimi související nižší mobilitou obyvatel. V praxi to například znamená, že i nadále nepojede většina Pendolin a vlaků InterCity mezi Prahou a Ostravskem, některé railjety mezi Prahou a Vídní či vybrané vlaky mezi Prahou a Púchovem či Žilinou. O dalších úpravách těchto omezení budeme informovat v následujících týdnech podle vývoje epidemické situace,“ uzavírá Jiří Ješeta.

Změny u jednotlivých linek dálkové dopravy od 6. dubna 2021

Základní přehled vlaků s upravenými jízdními řády zachycuje trvalý stav od 6. dubna 2021. Některé popisované změny začnou fakticky platit až po ukončení „koronavirových“ omezení, jejichž přehled aktualizujeme na stránkách www.cd.cz.

Linka Ex 1 Praha – Olomouc – Ostrava (– Slovensko / Polsko), vlaky SC Pendolino, EC, IC, Ex a R

  • Vlaky SC Pendolino mezi Prahou a Ostravskem (spoje SC 240 – 243, 500, 504 – 507, 509, 512 a 515 – 517) pojedou v upravených časových polohách a v souvislosti s výlukami se jejich jízdní doba prodlouží asi o 15 – 20 minut. K nezanedbatelným časovým změnám dochází na této lince i u spojů kategorie EC, IC a Ex.
  • Vlak IC / SC 505 pojede v úseku Karlovy Vary – Praha hl. n. pod novým číslem IC 503, do Prahy hl. n. přijede ve stávajícím čase v 9:21. Vlak SC 505 z Prahy do Ostravy bude z pražského hlavního nádraží odjíždět v 9:12 bez přípojové vazby od vlaku IC 503 z Karlových Varů.
  • Vlaky R 640 / 641 Hukvaldy z Bohumína do Prahy a zpět nově nepojedou mezi Olomoucí a Prahou.

Linka Ex2 Praha – Olomouc – Vsetín – Horní Lideč (– Slovensko)

  • Valašské expresy (Ex 120 – 129, 220, 221, 520 – 523) z Prahy přes Olomouc do Vsetína, Púchova a Žiliny a zpět pojedou v upravených časech.
  • Vlaky Ex 121, 122, 123 a 125 ve vybrané dny a vlaky Ex 520 a 523 denně pojedou v úseku z Prahy do České Třebové a zpět spojené s rychlíky linky R18.

Linka Ex3 Praha – Brno – Břeclav (– Rakousko / Slovensko – Maďarsko)

  • Spoje linky Ex3 (většina vlaků railjet Vindobona, EC Metropolitan / Hungaria a také IC Metropol) pojedou v úseku mezi Prahou a Brnem po odklonové trase přes Havlíčkův Brod.
  • Vzhledem k prodloužení jízdní doby po odklonové trase budou mít spoje railjet a EC upravené časy odjezdů a příjezdů na pražském hlavním nádraží. Odjezdy z Prahy hl. n. budou o 22 minut dříve, příjezdy do Prahy hl. n. z opačného směru budou naopak o 25 minut později než v současnosti.
  • S výjimkou vlaků railjet 256 / 257 a EC 172 / 173 Hungaria budou ostatní vlaky mezi hlavními nádražími v Praze a Brně zastavovat v Kolíně a Brně-Králově Poli.
  • Railjety 256 / 257 (Graz – Praha – Berlín a zpět) a vlaky EC 172 / 173 (Budapešť – Praha – Hamburk a zpět) pojedou po odklonové trase přes Havlíčkův Brod a  v české metropoli budou zastavovat jen v Praze-Holešovicích (tj. nebudou zajíždět do stanice Praha hl. n.). Mezi stanicemi Praha-Holešovice a Brno hl. n. nebudou zastavovat v žádných dalších stanicích.
  • V původní trase přes Českou Třebovou pojedou jen okrajové spoje EC 270, IC 571 a railjet 576.

Linka R18 Praha – Olomouc – Luhačovice / Zlín střed / Veselí nad Moravou

  • Slovácké a Zlínské expresy (spoje R 882 – 897), které spojují Prahu s Olomoucí, Otrokovicemi a Luhačovicemi, resp. Zlínem či Veselím nad Moravou, budou mít mírně upravené časy odjezdů.
  • Spoj IC 525 Přerovský zubr bude z Prahy hl. n. do Přerova odjíždět asi o hodinu dříve, tj. ve 20:24. V opačném směru budou vlaky IC 524 Přerovský zubr a R 896 Slovácký expres přijíždět do Prahy hl. n. o 17 minut později (v 6:56 a 7:56), R 896 nově zastaví také v Chocni.

Linka R19 Praha – Česká Třebová – Brno

  • Rychlíky linky R19 Svitava (R 860 – 879) z Prahy do Brna a zpět pojedou v upravené časové poloze po obvyklé trase přes Českou Třebovou.
  • Večerní vlak R 877 Třebovka pojede z Prahy hl. n. o hodinu později, nově místo ve 20:26 až ve 21:24.

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Zadejte prosím svůj komentář!
Zde zadejte své jméno

Aktuálně

Toulky nejen železniční minulostí

Začátkem května přišla na knižní trh nová již 20. kniha spisovatele Josefa Schröttera „Toulky nejen železniční minulostí“ s ilustracemi Jiřího Boudy. V knize je 393 obrázků...

Podcasty

Podcasty na Spotify Apple podcasts