Hlavní stranaNezařazené34. Mezinárodní výstava FISAIC v Chorvatsku

34. Mezinárodní výstava FISAIC v Chorvatsku

Zájmové sdružení evropských železnic FISAIC uspořádalo 34. Mezinárodní výstavu výtvarných děl v Chorvatsku. Výstava se koná každé dva roky v některé zemi členů FISAIC.

V České republice se konala výstava v roce 2006 v Litoměřicích. V Chorvatsku byla výstava v městečku Otočas zahájena 19. září a trvá do 19. října 2024. Na vernisáž výstavy přijeli delegace vystavujících zemí. Svá díla v různém počtu vystavovali malíři a výtvarníci z Rakouska (25), Belgie (25), České republiky (25), Francie (25), Řecka (10), Chorvatska (25), Německa (25), Polska (23) a Rumunska (3). Celkem zde bylo vystaveno 186 výtvarných děl. V delegaci České republiky OSŽ FISAIC byl Ing. Josef Schrötter, Jaroslav Mokrý, Marcela Štolová a Hana Popovičová.

Z České republiky zde vystavovalo celkem 10 autorů. Byli to Jana Čábliková (2), Ludmila Kubásková (2), Jiřina Marášková (2), Jaroslav Mokrý (2), Hana Popovičová (3), Ing. Josef Schrötter (3), Marie Šimpachová (2), Ing. Jarmila Šmerhová (4) a Marcela Šotolová (3).

Slavnostní vyhodnocení a předání cen se uskutečnilo v neděli 22. září 2024. Soutěžilo se v 6 kategoriích: A1 Železnice, B2 Oleje a akryly, B3 Akvarely a kvaše, B4 Kombinovaná technika, B5 Kresby a grafiky a B6 Sochy a instalace. Organizátorka výstavy Tanja Horvat z Chorvatských železnic roztřídila exponáty tematicky – osoby, krajina, moře, zvířata a ryby, architektura a abstrakce, což bylo velmi přehledné a lepší než podle jednotlivých zemí.

Za Českou republiku byl vyhodnocen pouze obraz v kategorii A1 Železnice „U ranního vlaku“ Ing. Josefa Schröttera. Nejvíce cen si odvážely delegace Francie, Německa, Rakouska a Chorvatska. Organizace výstavy a program pro účastníky byl velmi pěkný a zajímavý. Kde bude výstava za dva roky, se ještě neví.

Josef Schrötter – U ranního vlaku (akryl)
Česká delegace – zleva Hana Popovičová, Jaroslav Mokrý, Marcela Štolová a Ing. Josef Schrötter

Závěrečné vyhodnocení

Aktuálně

34. Mezinárodní výstava FISAIC v Chorvatsku

Zájmové sdružení evropských železnic FISAIC uspořádalo 34. Mezinárodní výstavu výtvarných děl v Chorvatsku. Výstava se koná každé dva roky v některé zemi členů FISAIC. V České republice...

Podcasty

Podcasty na Spotify Apple podcasts