Hlavní stranazahraničíAŽD zabezpečuje polské železnice

AŽD zabezpečuje polské železnice

AŽD Praha uzavřelo v listopadu 2021 nový přeshraniční kontrakt na dodávku zabezpečovacího a sdělovacího zařízení na železniční trati Glincz – Kartuzy v Polsku. Hodnota kontraktu činí 46,5 mil. zł (cca 256 mil. Kč).

Společnost Automatizace železniční dopravy není u našich severních sousedů neznámá, jde již o pátou zakázku v Polsku, tentokrát v roli subdodavatele místní stavební společnosti.

V nové zakázce se AŽD bude podílet na dodání digitálního stavědla typu ESA 44 pro dvě železniční stanice včetně vybavení centra dálkového ovládání zabezpečovacího zařízení pro traťový úsek v délce 10 kilometrů. 

V předchozích kontraktech, které byly uzavřeny s PKP PLK (provozovatel polské státní železniční sítě) a spolufinancovány z EU, se zavazuje AŽD postupně dodat zabezpečovací technologie pro celou 250kilometrovou trať z Poznaně do Štětína. Jde o mimořádný úspěch a zasloužené uznání pro českou firmu. „Zabezpečení tratě z Poznaně do Štětína je pro naši společnost strategickou zakázkou. Jde totiž o první instalaci českých technologií na polské infrastruktuře, na níž chceme ukázat, že umíme vyvíjet, vyrábět a instalovat velmi kvalitní produkty, které snesou srovnání se zahraničními konkurenty,“ říká generální ředitel AŽD Zdeněk Chrdle.

Část kontraktů již byla pražskou společností splněna v roce 2020. Došlo k aktivaci staničního zabezpečovacího zařízení ESA 44-PL pro železniční stanice Kiekrz, Rokietnica a Szamotuły a železniční zastávku Poznań Wola, včetně mezistaničního úseku vybaveného integrovaným traťovým zabezpečovacím zařízením typu ITZZ. Instalovala také na 50 kilometrech tratě další produkty, jako jsou návěstidla typu AŽD 70-PL a elektromotorické přestavníky typu EP 600 sloužící k přestavování výhybek. Všechny prvky zajišťující bezpečnost provozované železniční dopravní cesty získaly schválení od místního drážního úřadu UTK.

AŽD uspěla před časem i ve výběrovém řízení na dodávku traťového zabezpečovacího zařízení na železniční trati Terespol – Brest mezi Polskem a Běloruskem. Jde o poměrně složitou zakázku, kdy musí do poloviny roku 2023 dodat zabezpečení 12 kilometrů dlouhé trati protínající státní hranici. Tratě jsou navíc dvou rozchodů, tedy evropského 1 435 mm a ruského, širokého 1 520 mm, částečně v kolejových splítkách (úsek železniční trati, kde dochází k průniku průjezdného profilu dvou kolejí, výjimečně i více).

„Přijímáme každou další získanou zakázku v Polsku s velkou pokorou a s vědomím, že bude vyžadovat značné úsilí našich pracovníků. Další uzavřený významný kontrakt je oceněním doposud odvedené práce společnosti AŽD u našich severních sousedů a my si této důvěry velmi vážíme,“ uzavírá Zdeněk Chrdle.

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Zadejte prosím svůj komentář!
Zde zadejte své jméno

Aktuálně

Toulky nejen železniční minulostí

Začátkem května přišla na knižní trh nová již 20. kniha spisovatele Josefa Schröttera „Toulky nejen železniční minulostí“ s ilustracemi Jiřího Boudy. V knize je 393 obrázků...

Podcasty

Podcasty na Spotify Apple podcasts